Udgivet i

Hanne-Vibeke Holst

En engageret fortæller i samtidens tjeneste

Baggrund og opvækst

Hanne-Vibeke Holst blev født den 21. februar 1959 i Hjørring, Nordjylland. Hun er datter af forfatteren Knud Holst og forfatteren og bibliotekaren Kirsten Johanne Holst, hvilket betyder, at hun voksede op i et litterært og intellektuelt miljø. Det hjemlige fokus på litteratur og samfundsdebat har uden tvivl præget hendes karrierevalg og bidrag til dansk kultur- og samfundsliv.

Uddannelse og tidlig karriere

AI genereret billede

Hun blev uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole i 1984 og arbejdede i en årrække som journalist og klummeskribent, blandt andet på Alt for Damerne, hvor hun især markerede sig med artikler om kvinders liv, identitet og muligheder i et moderne samfund. Hun var også tv-vært på DR’s program “Kvinde kend din krop”, hvilket var med til at cementere hendes engagement i ligestillingsdebatten.

Forfatterskab og gennembrud

Hanne-Vibeke Holst debuterede som forfatter i 1980 med ungdomsromanen Hejsa, Majsa! – men det var først i 1990’erne og især 00’erne, at hun for alvor slog igennem som skønlitterær forfatter for voksne.

Tematik og stil

Holsts romaner er ofte karakteriseret som socialrealistiske samtidsromaner med stærke kvindelige hovedpersoner. Hendes bøger kredser om emner som magt, køn, etik, medier, politik og det moderne menneskes dilemmaer – alt sammen fortalt med psykologisk indsigt og politisk nerve.

Hun er især kendt for sin såkaldte “kvinde-trilogi”:

  1. Thereses Tilstand (1992)
  2. Det virkelige liv (1994)
  3. En lykkelig kvinde (1998)

Disse bøger følger kvinder i krise og forandring – og blev læst bredt af især kvinder, der kunne spejle sig i hovedpersonernes livsvalg og kampe.

Politisk thriller og internationalt gennembrud

I 2000’erne kastede Holst sig over politiske thrillere – ofte med et feminint twist. Især trilogien:

  • Kronprinsessen (2002)
  • Kongemordet (2005)
  • Dronningeofret (2008)

Disse bøger følger kvindelige politikere i magtens centrum og undersøger de moralske og personlige konsekvenser af at være kvinde i toppen af dansk politik. Bøgerne blev både bestsellere og tv-serier, og især Kongemordet blev en stor succes og cementerede hendes navn i offentligheden.

Senere værker og engagement

Hanne-Vibeke Holst: Undskyldningen

Holst har også skrevet romanen Undskyldningen (2011), som tager fat på begreber som skyld, skam og tavshedskultur – delvist inspireret af hendes eget familieliv og opgør med fortidens mørke. I Som pesten (2017) skrev hun en stor roman om en fiktiv pandemi og WHO’s rolle – en bog der blev ekstra aktuel under COVID-19-pandemien i 2020 og viste Holsts evne til at researche og forudse globale problemstillinger.

Samfundsdebattør og aktivist

Ud over sit forfatterskab er Hanne-Vibeke Holst kendt som en aktiv samfundsdebattør. Hun har været engageret i FN’s arbejde for kvinders rettigheder og var dansk goodwill-ambassadør for UNFPA – FN’s Befolkningsfond – i flere år. Hun har også markeret sig stærkt i ligestillingsdebatten i Danmark og talt om behovet for flere kvinder i ledelse og politik.

Personligt liv

Holst er gift med forfatter og tidligere tv-redaktør Morten Søndergaard og har to børn. Hun bor i København, men hendes nordjyske rødder har sat sig dybe spor i hendes menneskeskildringer og i den jordnære tone, der præger hendes værker.

Betydning og eftermæle

Hanne-Vibeke Holst har med sine bøger og sin offentlige stemme været med til at forme danskernes forståelse af både køn, magt og moral i moderne tid. Hun skriver med et klart politisk og etisk kompas, men uden at miste kompleksiteten i karaktererne og historierne.

Hun står som en af de mest læste og mest diskuterede danske forfattere i de seneste årtier – både i folkebiblioteker, bogklubber og i den brede offentlighed.


Bøger: https://bbog.dk/?s=Hanne-Vibeke+Holst&post_type=product